Padah Beri Pinjam Wang Dan Perang

Artikel Emas

Kisahnya macam ni. Ketika Jerman terlibat dalam peperangan, sebagai negara sekutu, Hungary telah memberikan pinjaman kepada negara Jerman.

Malangnya, kekalahan Jerman menyebabkan hutang tersebut tidak dapat dibayar kembali kepada Hungary.

Sudahlah begitu, Hungary juga dipaksa untuk membayar kos baik pulih kepada Soviet. Kerosakan infrastuktur yang teruk menyebabkan bekalan bahan yang diperlukan meningkat dengan laju.

photo1632660468

Pada waktu yang sama, negara Hungary yang kekurangan dana telah mencetak wang dengan agresif tanpa memikirkan kesannya kepada ekonomi negara.

Hasilnya, harga barangan meningkat dengan sangat laju setinggi 13,600,000,000,000,000%. Setiap 16 jam, harga barang akan naik sekali ganda. Fuh! Berpeluh gais!

Akhirnya, kerajaan Hungary telah mengambil langkah untuk menstabilkan mata wang dengan merombak sistem percukaian, membawa pulang simpanan emas dari negara lain dan memperkenalkan mata wang baru yang nilainya disokong oleh emas.

Kenapa emas? Sebab emas tidak boleh dicipta dan dihapuskan. Matawang yang disandarkan pada emas tidak mudah dimanipulasi nilainya.

Jika kita semua faham perkara ini, kita pasti nak menabung emas sekarang! Duit yang digunakan untuk menabung emas hakikatnya tak habis sebab emas itu sendiri adalah ‘duit’.

Ayuh! Kita mula menabung emas sikit-sikit hingga membukit.

Artikel ini disediakan oleh rangkaian G100 Network di bawah bimbingan Tuan Zulkifli Shafie dan diolah semula oleh penulis.

MULA SIMPAN EMAS

Jika anda ingin mula menyimpan emas, daftar akaun Public Gold secara percuma.

mohdhasnol.com

Mohd Hasnol

Saya merupakan authorised dealer Public Gold (PG051219) di bawah rangkaian G100 Network kendalian Tuan Zulkifli Shafie.

Saya telah mula menyimpan emas sejak tahun 2014 dan mengambil keputusan untuk menjadi dealer untuk membantu orang ramai dalam membuat simpanan atau pelaburan emas.

Jom sertai kami.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Artikel Lain

Pajak Atau Jual Emas?

Pajak Atau Jual Emas?

Pada suatu masa, penyimpan emas mesti ada dilema nak pajak atau jual emas. Jika dahulu orang pergi ke Ar – Rahnu nampak seperti terdesak hendak memakai duit. Kini pergi ke Ar-Rahnu bukan lagi...

read more
Emas Adalah Duit

Emas Adalah Duit

Percaya atau tidak, emas lebih sukar bocor jika dibandingkan dengan wang tunai. Wang tunai hari ni kalau kita nak guna, kita boleh pilih untuk pegi cucuk ATM, online transfer, ewallet dan...

read more

Pin It on Pinterest

Perlu Bantuan?