Kisah 100 Dinar Emas

Artikel Emas

Cerita ini adalah pengalaman peribadi Mahaguru Emas Tuan Syukor Hashim. Kisah ini terjadi pada zaman sebelum GST, kira-kira sebelum 2015.

Ada seorang lelaki yang hobinya mengumpul 1 Dinar (4.25g) emas. Setiap kali ada duit lebih atau dapat bonus, beliau akan beli 1 Dinar Emas.

Beliau sangat konsisten hingga akhirnya berjaya mengumpulkan 100 keping Dinar Emas.

emas dinar goldbar

Satu hari, beliau telah menghubungi Tuan Syukor sebab nak jualkan 100 keping Dinar Emas tersebut. 100 keping Dinar Emas tersebut adalah dinar edisi 916.

Lelaki tersebut nak jualkan dinar itu sebab nak beli tanah secara tunai tanpa hutang. Ini sangat bagus. Kumpul aset kecil, kemudian ditukarkan kepada aset besar.

Tahukah anda berapa nilai 100 dinar tersebut pada masa itu? Jumlahnya RM46,500, cukup untuk membeli tanah pada masa itu.

Ketika artikel ini ditulis (Tahun 2022), 100 dinar emas Public Gold edisi 916 bernilai RM95,000. Wow! Best ke best?

Tips berguna! di Public Gold anda boleh simpan emas serendah RM100!

Apa yang kita boleh ambil dari kisah 100 dinar emas ini adalah, kalau kita nak sesuatu, perlu sabar dan konsisten berusaha.

Ia mungkin akan mengambil masa, tapi pasti akan nampak hasilnya.

Artikel ini disediakan oleh rangkaian G100 Network di bawah bimbingan Tuan Zulkifli Shafie dan diolah semula oleh penulis.

MULA SIMPAN EMAS

Jika anda ingin mula menyimpan emas, daftar akaun Public Gold secara percuma.

mohdhasnol.com

Mohd Hasnol

Saya merupakan authorised dealer Public Gold (PG051219) di bawah rangkaian G100 Network kendalian Tuan Zulkifli Shafie.

Saya telah mula menyimpan emas sejak tahun 2014 dan mengambil keputusan untuk menjadi dealer untuk membantu orang ramai dalam membuat simpanan atau pelaburan emas.

Jom sertai kami.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Artikel Lain

Pajak Atau Jual Emas?

Pajak Atau Jual Emas?

Pada suatu masa, penyimpan emas mesti ada dilema nak pajak atau jual emas. Jika dahulu orang pergi ke Ar – Rahnu nampak seperti terdesak hendak memakai duit. Kini pergi ke Ar-Rahnu bukan lagi...

read more
Emas Adalah Duit

Emas Adalah Duit

Percaya atau tidak, emas lebih sukar bocor jika dibandingkan dengan wang tunai. Wang tunai hari ni kalau kita nak guna, kita boleh pilih untuk pegi cucuk ATM, online transfer, ewallet dan...

read more

Pin It on Pinterest

Perlu Bantuan?