BAHAYA! Tunggu Duit Lebih Beli Emas

Artikel Emas

Biasa kan kita bagi alasan macam ni? Betul ke bila kita ada duit, kita akan beli emas? Betul ke emas tu patut beli bila ada duit lebih sahaja? Apa definisi ada duit lebih?

Jom baca kisah orang-orang menang loteri dan jatuh miskin selepas itu.

1. Billie Bob Harrell Jr
Menang loteri Texas Lotto berharga 31 Juta USD pada tahun 1997. Wang loteri yang dimenangi habis digunakan untuk berfoya – foya.

Bukan itu sahaja, Billie juga telah memberikan rumah bagi setiap ahli keluarga dan teman – temannnya.

Disebabkan hal itu, Billie Bob telah menjadi sasaran scammer sehingga memaksa Billie kerap menukar nombor telefon supaya tidak dihubungi orang yang tidak dikenali.

Pada tahun 1999, Billie mengambil keputusan untuk membunuh diri dengan menggunakan pistol dan menyifatkan kemenangan loteri adalah hal terburuk yang pernah terjadi pada hidup beliau.

photo1632661025

2. Joseph dan Ibi Roncaioli
Dia menang loteri berharga 5 Juta USD pada tahun 1995. Joseph mempercai isterinya Ibi untuk mengendalikan duit hasil kemenangan loteri tersebut.

Malangnya, isterinya Ibi menggunakan duit loteri tersebut untuk berjudi, membeli rumah mewah dan membeli bisnes untuk diwariskan kepada anak lelakinya.

Disebabkan marah dengan kelakuan isterinya, Joseph telah membunuh Ibi dengan menyuntikkan jarum beracun. Joseph kemudiannya telah dikenakan hukuman penjara.

Kalau kita baca semua cerita di atas, kita boleh simpulkan bahawa mempunyai duit yang banyak tidak menjamin seseorang tahu dan mampu mengendali kekayaan mereka sendiri.

Mungkin akhirnya kita akan membeli barang – barang yang menjadi kehendak selama ini seperti kereta dan rumah mewah sedangkan kita tak memerlukan semua itu.

Ada duit lebih atau tidak bukanlah penentu. Kalau kita tahu kelebihan emas, pasti kita dah berlumba – lumba dan mencari cara untuk simpan emas.

Lagipun sekarang ada duit RM100 pun boleh simpan emas.

Artikel ini disediakan oleh rangkaian G100 Network di bawah bimbingan Tuan Zulkifli Shafie dan diolah semula oleh penulis.

MULA SIMPAN EMAS

Jika anda ingin mula menyimpan emas, daftar akaun Public Gold secara percuma.

mohdhasnol.com

Mohd Hasnol

Saya merupakan authorised dealer Public Gold (PG051219) di bawah rangkaian G100 Network kendalian Tuan Zulkifli Shafie.

Saya telah mula menyimpan emas sejak tahun 2014 dan mengambil keputusan untuk menjadi dealer untuk membantu orang ramai dalam membuat simpanan atau pelaburan emas.

Jom sertai kami.

Iklan

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Artikel Lain

Pajak Atau Jual Emas?

Pajak Atau Jual Emas?

Pada suatu masa, penyimpan emas mesti ada dilema nak pajak atau jual emas. Jika dahulu orang pergi ke Ar – Rahnu nampak seperti terdesak hendak memakai duit. Kini pergi ke Ar-Rahnu bukan lagi...

read more
Emas Adalah Duit

Emas Adalah Duit

Percaya atau tidak, emas lebih sukar bocor jika dibandingkan dengan wang tunai. Wang tunai hari ni kalau kita nak guna, kita boleh pilih untuk pegi cucuk ATM, online transfer, ewallet dan...

read more

Pin It on Pinterest

Perlu Bantuan?