ASB vs Tabung Haji vs Emas. Mana Lebih Baik?

Artikel Emas

Kawan-kawan, kita kena faham bahawa kekayaan bukan hanya soal nombor. Ya, bukan hanya soal nombor. Percaya atau tidak, adakala nombor ini menipu mata.

Kan ada pepatah Omputih kata – ‘Age is just a number’. Maknanya, angka umur itu tidak 100% boleh menggambarkan the real situations dalam kebanyakan perkara.

Ada di kalangan kita mudah ‘tertipu’ dengan nombor dan digit di dalam akaun iaitu dividen yang diberikan oleh sesuatu institusi kerana minda telah deprogram bahawa kekayaan hanya soal nombor.

Lagi besar nombor, lagi kaya seseorang. Sound legit dan logic bukan?

Baik, andai kata nombor adalah indikatornya, jom kita tengok prestasi dan perbandingan keuntungan dan kenaikan harga antara ASB, Tabung Haji dan emas.

Kawan-kawan, sebenarnya perbandingan ini TIDAK SESUAI.

Tapi ramai juga yang cuba membandingkannya. Ibarat kata, gergaji dgn kapak.

Kedua-dua gergaji dan kapak boleh pakai buat tebang pokok kan, persoalannya mana yang lebih sesuai. Betul?

asb vs tabung haji vs emas

Anda boleh lihat data ini. Apa yang dapat kita simpulkan, kawan? Kalau untuk jangka pendek, ia bergantung pergerakan sebenar harga emas. Ada tahun harga emas naik sampai 30%, dan juga turun sampai 28%.

1. Purata kenaikan harga emas sekitar 10% setahun sejak 10 tahun lalu. Lepas tolak kos spread & zakat, untungnya sekitar 8% – 10%.
2. Tabung Haji (5%)
3. ASB (5.5% lepas tolak zakat 2.5%).

Itu belum ambil kira tolak inflasi lagi sebanyak 4%. Jadi, untuk jangka panjang, kenaikan harga emas secara purata melebihi dari pulangan yang diberikan oleh ASB dan Tabung Haji!

Anda nak nombor tadi kan? Nahhhh kita lampirkan dengan nombor, kita datangkan dengan data, kita tunjukkan dengan angka sebenar.

Maknanya apa? Maknanya, purata kenaikan harga emas lebih cepat dan lebih besar dari dividen dari kedua-dua institusi ini.

Minda kita percaya hanya pertambahan angka melalui dividen mendatangkan pulangan, tapi sebenarnya tidak! Cuma simpan emas ini anda perlu SABAR.

Ya, sabar untuk minima 3 tahun ke atas. Tenang sajalah. Konsisten menabung.

TUNGU! TUNGGU! TUNGGU!

Ini bukan bermaksud Tabung Haji & ASB tidak bagus. Masing-masing ada kelebihan tersendiri. Saya sendiri pun melabur dalam ketiga-tiga instrumen ini. Cuma, saya lebihkan kepada simpanan emas!

Faham ke tak? Baik, kalau faham alhamdulillah.

Info lanjut sila hubungi saya di https://www.wasap.my/601119697894/Emas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!

Artikel ini disediakan oleh rangkaian G100 Network di bawah bimbingan Tuan Zulkifli Shafie dan diolah semula oleh penulis.

MULA SIMPAN EMAS

Jika anda ingin mula menyimpan emas, daftar akaun Public Gold secara percuma.

mohdhasnol.com

Mohd Hasnol

Saya merupakan authorised dealer Public Gold (PG051219) di bawah rangkaian G100 Network kendalian Tuan Zulkifli Shafie.

Saya telah mula menyimpan emas sejak tahun 2014 dan mengambil keputusan untuk menjadi dealer untuk membantu orang ramai dalam membuat simpanan atau pelaburan emas.

Jom sertai kami.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Artikel Lain

Pajak Atau Jual Emas?

Pajak Atau Jual Emas?

Pada suatu masa, penyimpan emas mesti ada dilema nak pajak atau jual emas. Jika dahulu orang pergi ke Ar – Rahnu nampak seperti terdesak hendak memakai duit. Kini pergi ke Ar-Rahnu bukan lagi...

read more
Emas Adalah Duit

Emas Adalah Duit

Percaya atau tidak, emas lebih sukar bocor jika dibandingkan dengan wang tunai. Wang tunai hari ni kalau kita nak guna, kita boleh pilih untuk pegi cucuk ATM, online transfer, ewallet dan...

read more

Pin It on Pinterest

Perlu Bantuan?